Dirk Torfs

In 2016 hebben we onze inspanningen van de voorbije jaren succesvol verdergezet. Enerzijds door te excelleren, anderzijds door te accelereren. Dit leidde tot een grotere economische impact en had een positieve invloed op de werkgelegenheid. Verder hebben we ingezet op projecten met en voor de industrie om stap voor stap betere producten en productiesystemen te creëren. In een complexe, digitaliserende wereld, is een intense, domein overschrijdende langtermijnsamenwerking met alle actoren DE sleutel tot succes voor de maakindustrie. Ook in 2016 bleven we in onze diverse projecten een brug slaan tussen onderzoek en bedrijfswereld. Met een slaagkans van meer dan 90% bij indiening bij het Agentschap Innoveren en Ondernemen kan je onze projectvoorstellen als bijzonder succesvol bestempelen.

 
High-end onderzoeksinfrastructuur

Wij willen universiteiten en bedrijven onderzoek laten uitvoeren in de allerbeste omstandigheden. Daarom hebben we het voorbije jaar fors verder geïnvesteerd in een high-end onderzoeksinfrastructuur. Zo hoeven bedrijven de investering niet individueel te doen. Flanders Make voorzag onder andere in een 3D-printingmachine van de nieuwste generatie. Daarnaast bouwen we een multimaterialenlabo, een systeem om componenten voor de automobielindustrie te testen en een mobiel platform dat toelaat om nieuwe productietechnologieën te demonstreren. Tot slot investeren we ook in de ontwikkeling van functionaliteiten voor slimmere, geconnecteerde landbouwvoertuigen. En laten we de optische en sensing pilootlijn niet vergeten voor de productie van optische componenten ter ondersteuning van sensoren op basis van fotonica.

Graag blik ik ook even terug op ons allereerste symposium dat plaatsvond in het najaar van 2016. We brachten meer dan 300 geïnteresseerden samen uit de industrie, kenniscentra en de overheid om ze te inspireren met innovatieve voorbeelden. De lovende feedback van de aanwezigen is een extra stimulans om van de volgende editie een nóg groter succes te maken.

Dirk Torfs, Algemeen directeur

“In een complexe, digitaliserende wereld, is een intense, domein overschrijdende langtermijnsamenwerking met alle actoren DE sleutel tot succes voor de maakindustrie.”

Dirk Torfs, Algemeen directeur