Filip De Coninck, Bekaert

“Onze roadmaps vertonen steeds meer raakvlakken”

“Voor iemand buiten onze business is staal allesbehalve sexy. En toch ontdekken we elke dag nieuwe mogelijkheden.” Aan het woord is Filip De Coninck, senior engineering manager exploration projects bij staaldraadproducent Bekaert. “Nieuwe mogelijkheden brengen heel wat uitdagingen mee en Flanders Make ondersteunt ons hierin”, bevestigt Filip.

“Staal is een materiaal waarvan velen denken dat er al alles over geweten is. Ik stel elke dag vast dat dit niet klopt. Vernieuwing is zeker nog mogelijk: nieuwe toepassingen, betere performantie, vlottere productieprocessen, ... Wanneer we staalmicrostructuur combineren met geavanceerde coatings verkrijgen we oplossingen die bijna even spectaculair zijn als pakweg de mogelijkheden van een nieuwer materiaal als grafeen”, begint Filip.

 

Steeds beter, steeds krachtiger

“Onze producten worden steeds complexer, dus neemt de complexiteit van ons productieproces ook toe. Het moet steeds nauwkeuriger en kwaliteitsvoller en de nood aan controle stijgt. Om het productieproces te verbeteren, moet je het beter meetbaar maken. Daarin spelen krachtige, snelle en goedkope sensoren een grote rol. Voor een bepaalde toepassing was het nodig om zo’n kwaliteitssensor te verbeteren en Flanders Make helpt ons hierbij.”

“Het researchproject loopt intussen op zijn einde en de eerste prototypes zijn bijna een feit. Daarna is het weer aan ons om ze te ontwikkelen tot een industrieel inzetbare versie en te testen op steeds grotere schaal. Aan het einde van de rit mikken we op een krachtige sensor die wereldwijd inzetbaar is in onze productiemachines.”

 

Fijne samenwerking

“Eigenlijk werkt Bekaert al vrij lang en intens samen met Flanders Make. We hebben een fijne relatie opgebouwd en het beste bewijs hiervan is dat we telkens opnieuw met interesse mee in nieuwe projecten stappen. Niet alleen rond sensoren, maar evengoed rond controlevaardigheden bijvoorbeeld.”

“Onze roadmaps vertonen steeds meer raakvlakken. Wij reiken onze collega’s van Flanders Make ideeën, vragen en uitdagingen aan. Hier proberen zij dan synergieën rond op te zetten met andere industriële spelers en academische partners. Tegen de tijd dat een idee is uitgewerkt tot een volwaardig onderzoeksproject, staat het ook op onze roadmap.”

 

Vinger aan de pols

“Dat hele proces verloopt steeds meer synchroon. De dialoog wordt beter. Om de 6 maanden plannen wij een intensief overleg met Flanders Make. Niet alleen om lopende projecten op te volgen, maar ook om de vinger aan de pols te houden. Zijn er nog interessante onderzoeksprojecten die we kunnen linken aan onze uitdagingen?”

“De samenwerking met andere bedrijven binnen zo’n project is enorm verrijkend. Los van het puur inhoudelijke en los van de sector herken je bepaalde problematieken. Je ontdekt hoe een ander bedrijf uitdagingen aanpakt. Soms zijn ze bezig met issues die nog niet meteen aan de orde zijn binnen Bekaert, maar waar je toch kennis over opbouwt die later van pas kan komen”, besluit Filip. “Zo ontstaat er automatisch een kruisbestuiving: jij leert van hen en omgekeerd gebeurt hetzelfde.”

Filip De Coninck, Bekaert

“Het beste bewijs van onze samenwerking met Flanders Make? Telkens opnieuw stappen we met interesse mee in projecten.”

Filip De Coninck, Bekaert