High-performance autonomous mechatronic systems

Met dit onderzoeksprogramma streven we ernaar om de prestaties van cyberfysische systemen te optimaliseren op een krachtige manier. Door ze flexibel aanpasbaar te maken aan steeds wijzigende werkomstandigheden en ze te koppelen aan identieke of gelijkaardige systemen, stijgt het performantieniveau aanzienlijk.

Projecten

CONTROL WITH SITUATION INFORMATION

Bij heel wat industriële projectpartners kunnen de prestaties van toepassingen aanzienlijk verbeteren als autonome motion control-systemen zouden inspelen op veranderende situaties. Door een beperkte rekencapaciteit moet de complexiteit van deze bewegingscontrole echter beperkt worden om in aanmerking te komen voor modelgebaseerde predictieve controle. Dit project liep van juni 2014 tot en met augustus 2016 en ontwikkelde generieke technologieën om autonome motion control-systemen mogelijk te maken. De kennispartners kunnen ze inzetten in verschillende industriële domeinen in Vlaanderen.

Benieuwd naar dit project? Bekijk dit filmpje:

ENVIRONMENTAL MODELLING FOR AUTOMATED DRIVING AND ACTIVE SAFETY

Dit project valt binnen het bredere onderzoekskader waarmee Flanders Make volop inzet op voertuigautomatisering met focus op publiek transport. Het omvat onder meer een zelfrijdende bus die zijn eigen omgeving kan analyseren om zich zo veilig, comfortabel en energie-efficiënt in het verkeer te begeven. Als open onderzoeksplatform kan de bus Vlaamse bedrijven in staat stellen om nieuwe technologieën, diensten en producten te ontwikkelen. Dit biedt hen een stevige uitgangspositie in de toeleveringsketen van een markt die naar verwachting snel zal groeien in de komende 10 jaar. Dit project loopt van april 2015 tot juni 2017.

 

ROBUST AND FAST LEARNING CONTROL

Industriële systemen werken vaak volgens complexe, dynamische processen en moeten telkens opnieuw gelijkaardige (niet perfect repetitieve) taken uitvoeren. Robuust ontworpen controllers en geavanceerde afstellings- en ijkingsprocedures zijn dan ook een must om deze systemen in goede banen te sturen. Lerende controllers genieten bovendien de voorkeur over koppelende en terugkoppelende technieken. Ze kunnen immers prestaties van voorgaande taakuitvoeringen registreren om eruit te leren en de volgende uitvoering aan te passen met het oog op optimalisatie. Dit project loopt van maart 2016 tot februari 2018 en gaat aan de slag met dergelijke lerende controlealgoritmen om het praktische potentieel voor industriële systemen aan te tonen en te valideren.

 

ROBUUSTE EN OPTIMALE STURING VAN SYSTEMEN VAN INTERAGERENDE SUBSYSTEMEN

Ingenieurs worstelen vaak met de robuuste sturing van complexe processen zoals mechatronische systemen, componenten van productiemachines en voertuigsystemen. Met dit project wil Flanders Make een antwoord bieden op de grote vraag vanuit de Vlaamse industrie naar een betrouwbare en efficiënte regelaarontwerpsoftware die het gedrag van systemen van interagerende subsystemen weet te vatten. Ook is er behoefte aan software die de selectie van een complexe regelaarconfiguratie ondersteunt (in functie van o.a. aantal, type en plaatsing van sensoren en actuatoren), bij voorkeur met een gebruiksvriendelijke interface die het ontwerpproces automatiseert. Van maart 2016 tot februari 2020 buigen onderzoekers zich over deze uitdaging. Dat moet leiden tot betere prestaties, lagere kosten en een snellere terugverdientijd.