Koen Maertens, Picanol

“Wij willen nú al de toekomstige vragen van onze klanten kennen. Flanders Make helpt ons daarbij”

“Onze klanten verwachten dat onze machines steeds complexere taken aankunnen. Maar ze willen tegelijk dat de bediening eenvoudig en intuïtief blijft.” Portfoliomanager Koen Maertens van weefmachinebouwer Picanol vertelt welke rol Flanders Make speelt in de zoektocht naar oplossingen voor die uitdagingen.

“We werken samen aan verschillende onderzoeksprojecten. Zo zijn we aan het onderzoeken hoe onze machines goedkopere basismaterialen kunnen verwerken. Want onze klanten werken met steeds goedkopere producten. Helaas hebben die niet diezelfde consistentie als hun duurdere alternatieven. Daarom is het belangrijk dat wij die variabiliteit in kaart kunnen brengen en dat doen we met sensoren. Zo kunnen we onze machines beter afstellen.”

“Op die manier kom je meteen ook bij een volgende uitdaging terecht. Want je wilt die metingen zo accuraat mogelijk krijgen, onafhankelijk van de omgevingsfactoren. Het impliceert een nood aan sensoren met een hoge kracht. En net dat aspect kunnen we verbeteren door de handen in elkaar te slaan met Flanders Make.”

“Toch reikt onze samenwerking ook verder dan loutere toepassingsgerichte verbeteringen. We denken ook op lange termijn. Als marktleider willen we namelijk nú al de vragen kennen die klanten ons binnen 10 jaar gaan stellen. Vragen waar we vandaag geen pasklaar antwoord op hebben. Of zelfs geen idee van welke technologie daarvoor beschikbaar en inzetbaar zal zijn. De strategische basisonderzoeken die we met Flanders Make uitvoeren, spelen bewust in op die vraagstukken. Samen leggen we het fundament voor onze toekomstige uitdagingen en geven we vorm aan mogelijke antwoorden.”

Koen Maertens, Picanol

“Samen met Flanders Make gaan we op zoek naar de antwoorden van de toekomst.”

Koen Maertens, Picanol