Tom Coen, Octinion

“Flanders Make speelt een sleutelrol in het samenbrengen van de industriële en academische wereld.”

Octinion is sedert 2009 als commercieel R&D-bedrijf hoofdzakelijk actief in de landbouw- en voedingssector. Door middel van diverse meet- en testoplossingen en mechatronische productontwikkeling, zowel eigen producten als in opdracht, helpt Octinion bedrijven om zo kostenefficiënt mogelijk te innoveren. Volgens Tom Coen, CEO van Octinion, ligt de meerwaarde van Flanders Make in het samenbrengen van de industriële en academische wereld: “Flanders Make koppelt de juiste onderzoekers aan de juiste bedrijven, waarmee ze dus ook een sleutelrol spelen in de ontwikkeling.”

“Bij Octinion houden we bij voorkeur zelf de controle over het hele traject. Van concept, over de bouw van een prototype tot de producten. Flanders Make faciliteert de samenwerking met andere bedrijven, waardoor we dat traject sneller en kosteneffectiever kunnen doorlopen. Door bij een nieuwe ontwikkeling samen te werken met partners die een bepaalde expertise al in huis hebben, kunnen we immers sneller tot resultaten te komen. Bovendien kunnen de kosten gedeeld worden: een win-winsituatie dus.”

 

Aardbeiplukrobot

“Octinion heeft al meegewerkt aan diverse Flanders Make-projecten. Twee projecten zijn al afgerond. Het eerste project rond alternatieve positioneringssystemen heeft inmiddels al een opvolger waarin gezocht wordt naar nieuwe positioneringstechnieken, met een focus op kostenefficiëntie. Dit gebeurt aan de hand van ultrawidebandtechnologie, een betaalbare vervanger van de gps-satelliet. Het tweede afgeronde project kaderde in onze eigen productontwikkeling. Bij de ontwikkeling van een aardbeiplukrobot moest er een kaart van de omgeving opgebouwd worden, van de (3D-)wereld rondom de robot, zodat de robot kan bijhouden waar er rijpe aardbeien hangen en dergelijke. De samenwerking met Flanders Make was van groot belang in dat proces.”

“In de toekomst zullen wij zwaar blijven inzetten op het creëren van innovatieve producten, voor zowel derden als voor eigen productie. We verwachten de komende jaren ook een sterke groei, nu de eerste producten marktrijp zijn. Ik denk onder andere aan eigen producten zoals de aardbeiplukrobot en ons autonoom navigerend voertuig, dat zowel indoor als outdoor kan worden ingezet. Ook een robot om kunstgrasvelden te onderhouden die we voor één van onze klanten hebben ontwikkeld, is klaar om gelanceerd te worden. En dan zitten er nog een aantal projecten in de pijplijn. Hoe dan ook zullen we ook in de toekomst voor een heel aantal projecten met Flanders Make de puntjes op zowel de eerste als de tweede i van innovatie plaatsen.”

Tom Coen, Octinion

“Een eerste afgerond project heeft inmiddels al een opvolger gekregen.”

Tom Coen, Octinion